رنو، (به فرانسوی: Renault) شرکت خودروسازی فرانسوی و خودرو ملی فرانسه است، که به تولید اتومبیلهای سواری، ون، کامیونت، کامیون، تریلر، تراکتور، آتوریل، اتوبوس و خودروهای برقی و ... مشغول است. دفتر مرکزی رنو در بولونی بیانکور، فرانسه قرار دارد.
رنو همچنین دارای شرکت های تابعه بانک RCI (تامین منابع مالی خودرو) و همچنین مالک 100٪ تجهیزات کشاورزی CLAAS آلمان در سال 2008 شد.
شرکت رنو در سال ۲۰۱۱ پس از گروه فولکسواگن و پژو سیتروئن بهعنوان سومین خودروساز اروپا از نظر تولید خودرو شناختهشد. این شرکت هماکنون در رتبه نهم از نظر تولید خودرو در شرکتهای خودروسازی جهان قرار دارد.
شرکت رنو مالک شرکت خودروسازی رومانیایی داچیا و شرکت کرهای رنو سامسونگ موتورز است. در حال حاضر کارلوس غصن در جایگاه مدیرعامل و رییس هیئت مدیره رنو، عملأ سکان رهبری این شرکت فرانسوی را در دست دارد. وی همین مناصب را نیز در شرکت ژاپنی نیسان برعهده دارد.
این دو کمپانی در پی ادغام و راهاندازی گروه رنو-نیسان آلیانس، هماکنون بهعنوان چهارمین گروه خودروسازی بزرگ جهان از نظر تولید محسوب میشوند. دولت فرانسه با در اختیار داشتن ۱۵٪ درصد از سهام رنو، بزرگترین سهامدار آن محسوب میشود.
همچنین رنو سهام دار شرکتهای دیگری به شرح زیر میباشد.
رنو SAS 100% -
RCI بانک 100% -
داسیا ( داچیا ) 99.40% -
سامسونگ موتورز 80.10% -
نیسان 43.40% -
لادا - AvtoVAZ 25% و بیشتر -
دایملر 1.50 % -
شرکت فرانسوی رنو همچنین فعالیت گستردهای در مسابقات اتومبیلرانی و موتوراسپرت داشته و تیم فرمول یک رنو در طول سالهای گذشته، یکی از موفقترین تیمهای فرمول یک بودهاست.
همچنین رنو اولین شرکت اتومبیل سازی است که دارای کانال تلوزیونی میباشد : Renault TV
تاریخچه
شرکت رنو در سال ۱۸۹۸ توسط لوئی رنو و برادرانش (مارسل و فرناند) با نام شرکت برادران رنو با یک سرمایه کوچک تاسیس شد. با گسترش سریع شرکت، فروش سالانه آنها بالا گرفت و با توسعه نیروی کار در سال ۱۹۰۲ توانستند وسعت کارخانه را به ۷٫۵۰۰ متر مربع گسترش دهند. در همان سال، لوئی اقدام به ساخت اولین موتور رنو با چهار سیلندر و ۲۴ اسب بخار نمود و خیلی زود بعد از آن امتیاز موتور توربو را برای او در بر داشت
در سال ۱۹۰۳ در مسابقهای که بین پاریس و مادرید انجام شد، در اثر تصادف، مارسل رنو در سن ۳۱ سالگی درگذشت. در این تصادف ۶ نفر کشته و ۱۵ نفر آسیب دیدند.
در این سال فرناند رنو، شروع به دایر کردن فروش محصولات برادران رنو و شبکه فروش و تاسیس کمپانی در خارج از فرانسه، در کشورهای انگلستان، بلژیک، ایتالیا، آلمان و اسپانیا نمود. در سال ۱۹۱۹ لوئی رنو در صنایع اتومبیل اروپا بطور جداگانه در مقابل رقیبان آمریکایی رخنه کرد و با آنها رقابت نمود.
در سال ۱۹۴۰ بعد از اینکه فرانسه به اشغال آلمان درآمد لوئی رنو از ساختن تانک برای آلمان نازی سر باز زد و آلمانها کنترل کارخانه را در دست گرفته و به ساخت تانک ،کامیون و هواپیما ادامه دادند.
در آن زمان دولت موقت جمهوری فرانسه، لوئی رنو را، متهم به همکاری با آلمانها کرده و بعد از آزادسازی ویشی فرانسه در سال ۱۹۴۴ وی را دستگیر نموده و در زندان فرزنه زندانی کردند. وی در اوضاع آشفته آن روزها، در حالی که منتظر محاکمه خود بود، در زندان درگذشت.
در اول ژانویه ۱۹۴۵ در پی حکم ژنرال دوگل، بر اساس اتهامی اثبات نشده، کمپانی از لوئی رنو سلب امتیاز شده و کارخانه رنو، ملی اعلام شد.